Melatonin modvirker søvnbesvær

Melatonin modvirker søvnbesvær

Kniber det med at falde i søvn om aftenen? Får du stress over aldrig rigtig at få sovet igennem selv om du ved, at du skal tidligt op? Og nytter det intet at tælle får? Så bør du måske overveje, hvilke ydre faktorer, som påvirker dit søvnmønster.

En dårlig hormonbalance kan forstyrre din søvn

Måske tænker du mest på hormoner som de stoffer, som bestemmer vores fysiske køn og er afgørende for evnen til forplantning. Men hormoner har langt flere funktioner end disse. Melatonin er for eksempel et hormon – et signal stof, som i samspil med hormonet serotonin styrer vort søvnmønster. Hvor serotonin udskilles om dagen, og sørger for at vi er vågne og i gang, trigges udskillelsen af modparten melatonin af mørke omgivelser og ro på bagsmækken.

Du har måske hørt, at det er vigtigt at slukke for fjernsynet og lægge computer, tablet og smartphone til side et par timer inden sengetid. Dette er for at styrke udskillelsen af melatonin. Lyset fra skærmene narrer nemlig kroppen til at tro, at det stadig er dag, så at den holder igen med melatoninproduktionen. Og så får du ikke lukket et øje.

Styrk kroppens produktion af søvnhormonet melatonin

I mange lande kan man købe kunstigt fremstillet melatonin som kosttilskud. Dette gælder ikke i Danmark, hvor der er strenge regler for salg af den slags. I stedet bør du søge at fremme melatoninudskillelsen i kroppen ad naturlig vej – for eksempel ved at følge rådet om at slukke for skærmene. Der ud over bør du sørge for at komme ud i det fri og få rørt dig i løbet af dagen – dette styrker samtidig kroppens produktion af serotonin. Og endelig kan du sørge for at få masser af god mad fra uforarbejdede råvarer med et højt indhold af tryptofan, som forstærker produktionen af melatonin og serotonin.

Du kan få mere information på melatoninguide.dk